Evenimente

Calendar Evenimente

Festivalului Național "Zilele Vânătorii", ediția a treia

Fundația Culturală Artex a organizat, joi, 5 iunie 2014, la Muzeul Etnografic "Hanul Domnesc" din Suceava, cea de-a treia ediție a Festivalului Național "Zilele Vânătorii" și face parte din al doilea an de sustenabilitate a proiectului "Muzeul Etnografic Hanul Domnesc – istorie și legendă".


Evenimentul are rolul de a continua activitățile de promovare din cadrul proiectului "Muzeul Etnografic Hanul Domnesc – istorie și legendă", cod SMIS 26031, Axa Prioritară 5 – "Dezvoltarea și promovarea turismului", Domeniul Major de Intervenție 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică", derulat de Fundația Culturală Artex în perioada 18 august 2011 – 17 august 2012, având ca scop consolidarea turismului în județul Suceava, cât și valorificarea potențialului turistic al localității prin aducerea în prim plan a Muzeului Etnografic Hanul Domnesc.


Și anul acesta, Festivalul a fost orientat către tânăra generație, propunând micilor vizitatori o serie de activități care să le sporească baza de cunoștințe, să le crească interesul pentru tradiții și valori și să le stimuleze imaginația și creativitatea.

Festivalului Național „Zilele Vânătorii”, ediția a doua

Fundația Culturală Artex a organizat, vineri, 7 iunie 2013, în parteneriat cu Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” din Suceava, cea de a doua ediție a Festivalului Național „Zilele Vânătorii”. Evenimentul a făcut parte din activitatea de sustenabilitate a proiectului „Muzeul Etnografic <> - istorie și legendă”, selectat în cadrul Programului Operațional Regional, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013 “Investim în viitorul tău!” și derulat de Fundația Culturală Artex în perioada 18 august 2011 – 17 august 2012.


Scopul organizării Festivalului a fost acela de a promova obiectivul turistic și de a contribui la creșterea numărului de vizitatori. Festivalul a păstrat formatul interactiv pe care l-a avut în anul de implementare a proiectului, deplasând accentul pe activitățile dedicate segmentului tânăr de public. Copiii au fost în centrul atenției, pentru aceștia fiind organizate o serie de activități menite să le sporească baza de cunoștințe, să le crească interesul pentru tradiții și valori și să le stimuleze imaginația și creativitatea. Tematica vânătorii, ca îndeletnicire istorică a oamenilor, a fost prezentă în activitățile evenimentului, care au urmărit să crească gradul de atractivitate a Muzeului


În cadrul Festivalului au fost organizate mai multe manifestări. Expoziția de pictură „Vis de copil în casa bunicilor” a cuprins desenele unor elevi cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani de la școlile din localitate. Tema lucrărilor a fost „Pădurea magică a copilariei”, cu sub-componenta „Vânătoarea”. La parterul și etajul Muzeului au fost expuse aproximativ 200 de picturi și desene, cele mai bune lucrări fiind premiate de Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” și Fundația Culturală Artex.


O altă activitate dedicată celor mici a fost sesiunea de povești vânătorești – doi tineri actori au citit pentru public povești vânătorești adunate din folclorul zonei, provocând audiența să-și folosească imaginația și să dezvolte istorisirile


Jocuri de improvizație i-au ajutat pe participanți să intre în atmosfera de sărbătoare. Taineri specializați au organizat pentru copii o serie de jocuri destinate să stimuleze imaginația, creativitate și spiritul de echipă ale celor mici. Ex.: „Vânătorul și lighioanele” – joc de asumare a unui personaj, „Dârli-da” – cântec de cor vânătoresc, „Vânătorul” – joc de stimulare a imaginației etc.

Festivalul Național "Zilele Vânătorii", la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava

Vânătoarea, una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului, a fost vedeta primei ediții a Festivalului Național "Zilele Vânătorii", organizat, în perioada 16 – 17 iunie 2012, de Fundația Culturală Artex la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava.


Evenimentul a fost parte a proiectului de promovare "Muzeul Etnografic Hanul Domnesc – istorie și legendă" (cod SMIS 26031), inițiat de Fundația Culturală Artex, selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013. .


Festivalul a propus teme accesibile publicului de toate vârstele, centrate pe obiceiurile și ritualurile specifice vânătorii. Muzeul a fost, în cele două zile de desfășurare, un loc ideal pentru petrecerea timpului liber într-un mod plăcut și util. Balul vânătoresc a fost punctul central de atracție al evenimentului, la atmosfera de petrecere contribuind concertele de muzică și dansuri populare.


Zona de ateliere culinare a oferit participanților cunoștințele necesare preparării unor rețete știute numai de vânători.


Publicul mai puțin familiarizat cu ritualurile practicate de vânători a avut ocazia să asiste la ceremonialul botezului vânătoresc, aplicat celor care își fac intrarea în această comunitate.


O expoziție temporară de trofee a fost organizată în încăperile Muzeului, vizitatorii putând să-și completeze cunoștințele din domeniul vânătorii ghidați și de proiecțiile documentare din ambele zile.prima pagină| despre muzeu| expoziții| evenimente| vizitare| educație| connect| contact| forum

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României

© Fundația Culturală Artex