Despre Muzeu

Istoria muzeului

Clădirea Muzeului Etnografic Hanul Domnesc este cea mai veche clădire civilă din Suceava.

Prima atestare documentară a Hanului Domnesc o regăsim în documentul din 1627 prin care “Miron Barnovschi voievod dăruieşte propria casă cu pivniţe de zid din Suceava Mitropoliei de acolo cu hramul Sfântul Gheorghe, unde se găseşte trupul Sfântului Ioan cel Nou şi îngaduie ca în astfel de casă să se vândă vin, rachiu si altele, fară dobândă şi vămuire, din care însă, în schimb, va trebui să se procure luminatul la sfintele moaşte”(Vasile Gh.Miron,s.a.-Suceava-File de istorie, Documente privitoare la istoria oraşului, 1388-1918, Buc.1989).


Calitatea de han a acestei case este confirmată ulterior de documentul din anul 1651, unde se reaminteşte ca în aceasta casa “împreună cu pivniţa de sub ea” se vinde rachiu, iar pe pământul aparţinător s-au ridicat dughene, magazii şi grajduri pentru călători.    Sunt amintite şapte asemenea cârciumi zidite din piatră, singura care s-a pastrat fiind Hanul Domnesc.


La sfârşitul secolului al XVIII-lea cladirea a fost cumpărată de către baronul Kapri şi, deşi a suferit modificări, se presupune că avea la acea dată beciuri, parter şi etaj, având zidărie de piatră iar la etaj caramidă.


Masivitatea clădirii, cu ziduri groase de 80 cm, i-au conferit rezistenţă de-a lungul timpului, fiind consemnată în registrul delimitării proprietăţilor de la 1786 ca locuintă pentru membrii familiei imperiale când veneau la vânătoare.


Restaurarea clădirii s-a facut între 1962-1966 sub supravegherea Direcţiei Monumentelor istorice, iar în 1968 a fost deschisă prima expoziţie permanentă de etnografie.

 

Beciurile hanului s-au păstrat în forma iniţială, fiind compuse din două încăperi cu bolta semicilindrică, situate la nivele diferite, legate printr-un coridor boltit. Parterul înălţat este alcătuit din patru încăperi legate de un coridor central care face legătura cu foişorul. Arhitectura încăperilor şi a coridorului  se remarcă  prin bolţi cu arce dispuse pe pereţi. Faţada principală are o logie hexagonală pe unde se face accesul către etaj.  Aici s-au păstrat elementele de arhitectură populară cu bârne masive de stejar, ca şi podelele.


Restaurarea clădirii a reconstituit elementele de arhitectură exterioară dar şi interioară, iar pe locul fostei bucătării a hanului s-a refăcut şi cuptorul.
Prima expoziţie era organizată după categoriile de obiecte existente în colecţiile etnografice ale muzeului: sala portului popular, inventarul gospodăresc, ocupaţiile casnice, meşteşugurile şi obiceiurile populare.


În anul 1986 s-a reorganizat expoziţia de bază după alte principii şi anume reprezentarea zonelor etnografice ale judeţului Suceava. Din această expoziţie se mai păstrează etajul, iar expoziţia de la parter a fost reorganizată în anul 2003.

prima pagină| despre muzeu| expoziții| evenimente| vizitare| educație| connect| contact| forum

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României

© Fundația Culturală Artex